Nieuwe geluidsnormen

Nieuwe geluidsnormen

Overzicht categorieën volgens de nieuwe wetgeving

Cat.1 kleiner of gelijk aan 85dB(A) LEQ15min
Het geluidsniveau mag max. 85dB(A) bedragen, dit is een gemiddelde die over een kwartier moet worden gemeten. De uitbater heeft geen meldingsplicht en geen andere verplichtingen naar meting en of logging.
Verplichtingen: Geen

Cat.2 max. 95dB(A) LEQ15min (klasse 3 inrichting)
Het geluidsniveau mag max. 95dB(A) bedragen dit is een gemiddelde die over een kwartier moet worden gemeten. Hiervoor dient een melding klasse 3 te gebeuren dit kan meestal bij het college van burgemeester en schepenen (milieudienst). (Deze melding houdt in dat een formulier 3B van bijlage 3 bij VLAREM I moet worden ingevuld).
Verplichtingen: meten van het geluidsniveau gedurende de volledige activiteit ter hoogte van de mengtafel OF andere representatieve plaats. Toetsen aan 102dB(A) LaMax slow (gewone dB meter) of 95dBA Laeq 15 min (nti XL2, MeTrao, 10Eazy, Dateq splD2, SPL5). Er moet een duidelijke visualisatie zijn van het geluidsniveau minstens zichtbaar voor de verantwoordelijke van het geluidsniveau. Het gebruik van een begrenzer die zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt, is toegelaten maar niet verplicht.
Inrichtingen van klasse 3 kunnen tot 12 x per jaar een uitzondering vragen op bovenstaande regel. (max. blijft 100dB(A) LEQ60min

Cat.3 max 100dB(A) LEQ60min (klasse 2 inrichting)
Het geluidsniveau mag max 100dB(A) bedragen dit is een gemiddelde (LEQ) die over een uur moet worden gemeten. Hiervoor dient een milieuvergunning klasse 2 te worden aangevraagd bij het college van burgemeester en schepenen. (formulier 4A & 4B van VLAREM I).
Verplichtingen: meten van het geluidsniveau gedurende de volledige activiteit ter hoogte van de mengtafel OF andere representatieve plaats. Toetsen aan 102dB(A) LaMax slow (gewone dB meter) of 100dBA Laeq 60 min (nti XL2, MeTrao, 10Eazy, Dateq splD2, SPL5). Registreert het geluidsniveau gedurende de volledige activiteit. Er moet een duidelijke visualisatie zijn van het geluidsniveau minstens zichtbaar voor de verantwoordelijke van het geluidsniveau. Het gebruik van een begrenzer die zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt, is toegelaten maar niet verplicht. Enkel voor inrichtingen met een milieuvergunning die beschikken over een permanente geluidsinstallatie is het opmaken van een geluidsplan verplicht. Het gratis verstrekken van oorbescherming is eveneens verplicht.

! dit is een beperkte samenvatting uit de technische handleiding ?nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten? de volledige handleiding is beschikbaar op:

http://www.lne.be/themas/hinder-en-risicos/geluidshinder/beleid/muziek/technische_handleiding_geluidsnormen.pdf